bardzo dawno nie pojawiło się nic w kategorii kulinaria. Dzisiaj nie będzie to przepis jak zazwyczaj. Ten post rozpocznie swego rodzaju cykl opowiadający o kulinarnych podróżach. Postanowiłam przy okazji poruszyć na blogu pewien problem, który dotyka miłośników gotowania potraw wywodzących się z innych krajów. Mianowicie dostępność przypraw i półproduktów niezbędnych do przygotowania konkretnych, mniej lub bardziej orientalnych dań.
Zacznę od kuchni tajskiej. Zapraszam Was serdecznie.
Najbardziej popularnymi daniami kuchni tajskiej są przede wszystkim różne rodzaje curry, czyli dania na bazie mleka kokosowego z limonką i czerwoną lub zieloną pastą curry z dodatkiem mięsa lub ryb, podawane najczęściej z ryżem jaśminowym. Pozostałe znane dania to kurczak satay serwowany na przykład z sosem z masła orzechowego; zupa Tom Yum; sajgonki wszelkiego rodzaju; smażony makaron z dodatkiem orzechów nerkowca czy sałatki na bazie mango. Zasmakować można także mięs w sosie teriyaki, wariacji na temat tofu i krewetek.
Bazowymi składnikami i przyprawami tajskiej kuchni są:
BAZYLIA TAJSKA-o anyżkowo-cytrynowym posmaku, używana najczęściej do sałatek i zup.
CHILLI-najbardziej popularna przyprawa, która reguluje stopień ostrości.
CYNAMON-stosowany do dań z drobiu i wieprzowiny.
CZERWONA PASTA CURRY-w skład wchodzi czerwone chilli, imbir, trawa cytrynowa oraz pasta krewetkowa.
CZOSNEK-nadaje aromat większości potraw.
GALANGAL-długie, jasne kłącza w smaku przypominające cytrynę z dodatkiem pieprzu, dodawany do zup i sosów.
IMBIR-po chilli jeden z ważniejszych składników.
KARDAMON-bardzo aromatyczne ziarna.
KOLENDRA-odpowiednik naszej pietruszki, używane są wszystkie części rośliny: nasiona, natka, korzenie.
LIMONKA KAFFIR-używane są owoce i liście. Sokiem z limonki są skrapiane gotowe dania, natomiast liście wrzuca się do zup i sosów.
MAKARON RYŻOWY-nie zawiera jajek i jest szybki w przygotowaniu.
MLEKO KOKOSOWE-podstawa kuchni tajskiej stosowana zarówno do zup, dań głównych i deserów.
OLEJ SEZAMOWY-używany najczęściej do sałatek.
PASTA KREWETKOWA-z solonych, fermentowanych krewetek wzbogaca smak zup i sosów.
RYŻ JAŚMINOWY-bardzo delikatny o jaśminowym aromacie.
TOFU-marynowany, aksamitny ser sojowy, idealny na zimno i na gorąco.
SOS OSTRYGOWY-gęsty sos z fermentowanych ostryg o charakterystycznym dymnym posmaku.
SOS RYBNY-o słonym smaku przygotowany z sfermentowanych ryb.
TRAWA CYTRYNOWA-cytrynowa łodyga używana jako zioło.
ZIELONA PASTA CURRY- w jej skład wchodzi limonka kaffir, trawa cytrynowa, czosnek, galangal lub imbir.
Pastę curry można wykonać samodzielnie, oczywiście jeśli posiadacie składniki niezbędne do jej przygotowania. No właśnie i tu pojawia się pytanie czy macie problem ze zdobyciem takich produktów czy wręcz przeciwnie, regularnie goszczą w waszej kuchni?
Ciekawa jestem czy gustujecie w kuchni tajskiej? Jeśli macie ochotę możecie napisać w komentarzach czego Wam brakuje w sklepach i gdzie najczęściej szukacie orientalnych składników.
Chętnie dowiem się o jakiej kuchni następnym razem chciałybyście poczytać.
Miłej niedzieli,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz