wtorek, 13 sierpnia 2013

SPAGHETTI BOLOGNESE

Hej,
macie jakieś plany na długi weekend? Ja wyjeżdżam na wieś odpocząć, zresetować się i pobyć z dala od rzeczywistości. 
Zanim jednak wybędę pokażę Wam przepis na SPAGHETTI BOLOGNESE w mojej wersji.

Potrzebne będą:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów
  • kilka listków bazylii
  • łyżka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • makaron
Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać drobno, a następnie wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażać przez chwilę, aż lekko się zeszklą. 
Dorzucić posiekaną w kosteczkę cebulę, a gdy cebula również będzie szklista dodać mięso i smażyć do momentu, aż się zetnie. 
Do warzyw i mięsa dołożyć koncentrat, wymieszać i podgrzewać przez około dwie minuty. 
Po tym czasie dodać puszkę pomidorów i pół puszki po pomidorach wody (jeśli używamy świeżych pomidorów należy je sparzyć i pokroić, w razie potrzeby można dodać trochę wody). 
Całość dusić przez około 30 min na wolnym ogniu. 
Pod koniec doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną bazylię i oregano. Jeszcze chwilę gotować. 
Podawać z ugotowanym al dente makaronem i startym parmezanem.
SMACZNEGO





A Wy jak przygotowujecie swoje ulubione spaghetti? Jaki jest Wasz ulubiony makaron?
Miłego dnia,
Ania

4 komentarze:

  1. wygląda tak pięknie, że od razu poprosiłabym o dokładkę. uwielbiam włoską kuchnię, mniammm

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam, uwielbiam spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm wygląda pysznie :)
    A jeśli chodzi o długi weekend to wybieram się w piątek nad jezioro Piaseczno w tym samym celu co Ty na wieś:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też kocham włoską kuchnię i makarony!

    OdpowiedzUsuń