macie jakieś plany na długi weekend? Ja wyjeżdżam na wieś odpocząć, zresetować się i pobyć z dala od rzeczywistości.
Zanim jednak wybędę pokażę Wam przepis na SPAGHETTI BOLOGNESE w mojej wersji.
Potrzebne będą:
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów
- kilka listków bazylii
- łyżka suszonego oregano
- sól, pieprz
- oliwa
- makaron
Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać drobno, a następnie wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażać przez chwilę, aż lekko się zeszklą.
Dorzucić posiekaną w kosteczkę cebulę, a gdy cebula również będzie szklista dodać mięso i smażyć do momentu, aż się zetnie.
Do warzyw i mięsa dołożyć koncentrat, wymieszać i podgrzewać przez około dwie minuty.
Po tym czasie dodać puszkę pomidorów i pół puszki po pomidorach wody (jeśli używamy świeżych pomidorów należy je sparzyć i pokroić, w razie potrzeby można dodać trochę wody).
Całość dusić przez około 30 min na wolnym ogniu.
Pod koniec doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną bazylię i oregano. Jeszcze chwilę gotować.
Podawać z ugotowanym al dente makaronem i startym parmezanem.
SMACZNEGO
A Wy jak przygotowujecie swoje ulubione spaghetti? Jaki jest Wasz ulubiony makaron?
Miłego dnia,
Ania
wygląda tak pięknie, że od razu poprosiłabym o dokładkę. uwielbiam włoską kuchnię, mniammm
OdpowiedzUsuńMniam mniam, uwielbiam spaghetti :)
OdpowiedzUsuńmmmm wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńA jeśli chodzi o długi weekend to wybieram się w piątek nad jezioro Piaseczno w tym samym celu co Ty na wieś:)))
ja też kocham włoską kuchnię i makarony!
OdpowiedzUsuń