czwartek, 23 stycznia 2014

TARTA Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM

Witajcie,

dzisiaj chciałam pokazać Wam przepis na tartę z kurczakiem i szpinakiem. Uwielbiam tarty. Można je przygotować na wiele sposobów, wykorzystując przeróżne nadzienia. Wczoraj zdecydowałam się na wersję z filetem kurczaka, świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami i sporą ilością czosnku. Danie idealnie spisze się jako potrawa obiadowa, ale również nadaje się na przyjęcia. Przepis poniżej.


CIASTO:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 30 ml lodowatej wody
- żółtko
- szczypta soli

Mąkę przesiewamy na blat. Na środku robimy kopczyk, wlewamy do niego żółtko, wodę, wsypujemy sól i masło pokrojone na kawałki. Następnie dużym nożem siekamy ciasto, a następnie szybko zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.

NADZIENIE: 

- pół opakowania świeżego szpinaku
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- czosnek suszony
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- opakowanie śmietany 18 %
- kilka łyżek śmietany 30 %
- gałka muszkatołowa
- starty ser typu parmezan (ilość to kwestia indywidualna :) )
- 3 jajka

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy chwilę, a następnie dodajemy posiekany czosnek i filety pokrojone w kostkę. Gdy całość dojdzie, dorzucamy szpinak i chwilę dusimy. Gdy zmniejszy swą objętość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Odstawiamy do przestudzenia.

Śmietany mieszamy razem z jajkami, startym serem i gałką muszkatołową.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na kilkumilimetrowy okrągły placek. Układamy na formie do tart i nakłuwamy widelcem. Ciasto można przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. suchą fasolą. Podpiec na złoto przez około 10 minut w 180*C.
Następnie nakładamy farsz i zalewamy mieszanką śmietanowo- jajeczną. Wkładamy ponownie do pieca i zapiekamy kolejne 20-25 minut.

DODATKOWO:

- starty cheddar
- posiekane suszone pomidory

Pod koniec pieczenia można dodać cheddar i suszone pomidory.

SMACZNEGO!!



A Wy lubicie tarty? Jakie jest Wasze ulubione nadzienie?

Ania

8 komentarzy:

  1. Tarta jest ponoć dość prosta, ale nigdy nie próbowałam jej zrobić. Pora to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest prosta i warto spróbować bo jest pyszna! Powodzenia :)

      Usuń
  2. Oj wygląda apetycznie :) też dziś miałam szpinak z kurczakiem i makaronem :) muszę Twój przepis wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja makaron z kurczakiem i szpinakiem planuję na jutro. Uwielbiam szpinak! Jak wypróbujesz, daj koniecznie znać jak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam tarty :-) ale dodatki które użyłaś do nadzienia uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta musi być przepyszna, będę musiała ją wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń