Witajcie,
jak minął Wam weekend? U mnie było bardzo intensywnie, towarzysko i imprezowo. W Szczecinie od środy trwały Juwenalia, a ja mimo, iż studentką już nie jestem, uczestniczyłam w nich z ogromną przyjemnością. W sobotę odwiedziły mnie moje kochane przyjaciółki z rodzinnego miasta. Dzięki jeszcze raz dziewczyny za mega czas (jak zawsze)!
Dzisiaj po długiej przerwie pojawi się wpis kulinarny. Ubóstwiam turecką kuchnię, ale tego dania nie potrafiłam odtworzyć w domowych warunkach. Tym razem się udało. Jeśli tak jak ja, jesteście fankami dania Lahmacun - to zapraszam! Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt przesmaczny!
SKŁADNIKI dla 2-3 osób:
ciasto
- 2,5 szkl. mąki
- 3/4 szkl. mleka
- 2-3 łyżki oleju
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 5 g suchych drożdży
farsz
- 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej)
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryczka chilli bez pestek
- 2-3 pomidory (można użyć tych z puszki, ale bez soku)
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki
- 1 łyżka oliwy
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
PRZYGOTOWANIE
Z podanych składników należy zagnieść elastyczne i gładkie ciasto, a następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce by odpoczęło i wyrosło (na około 1 h).
Wszystkie składniki farszu zmielić w robocie, jednak niezbyt długo, aby nie powstała pasta, mają być widoczne malutkie kawałeczki warzyw.
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na porcje, podsypać mąką i rozwałkować na bardzo cienkie placuszki. Nakładać farsz i piec w 230 *C przez około 3-5 minut (miałam włączony termoobieg).
Można podawać same, bądź z sosem czosnkowym lub na bazie jogurtu naturalnego i cytryny.
SMACZNEGO!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przy okazji przypominam o trwającym do niedzieli rozdaniu. Poniżej link. Zapraszam!
Ania
ale bym zjadła takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńrach ciach i gotowe :)
UsuńUwielbiam tureckie jedzenia :)
OdpowiedzUsuńja też :)
UsuńWygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńsmakuje równie pysznie :)
UsuńWygląda smacznie, ale dla mnie przepis zbyt skomplikowany oczywiście. Jak widzę taką listę składników to od razu omijam przepis :) Może kiedyś jak będę bardziej wykwintną kucharką.
OdpowiedzUsuńwbrew pozorom składników nie jest zbyt wiele, część to przyprawy, a samo danie przyrządza się dość szybko
UsuńJa dopiero wróciłam z Turcji, ale nie przekonuje mnie ich kuchnia. Ja wolę potrawy stonowane, łagodne, a tureckie są jak wiadomo intensywne, pełne mocnych przypraw. Wiem, że to jedna z lepszych kuchni światowych ale nie w moim stylu. Pizzę kocham klasyczną, włoską. W rozdaniu biorę udział chętnie, bo świetne nagrody.
OdpowiedzUsuńtrzymam kciuki :)
Usuńja natomiast lubię zdecydowane smaki, chociaż pizzę również kocham
Od razu zrobiłam się 5 razy bardziej głodna :)
OdpowiedzUsuńJa dziś wstawiłam post z robienia domowej pizzy. Chyba to jakiś znak :)
OdpowiedzUsuńTureckiej kuchni za bardzo nie znam, raczej japońską, chińską, koreańską lub mongolską mogę się pochwalić.
Na pewno skorzystam z przepisu i zrobię nie raz, tym bardziej, że mój teść lubi ostre jedzonko i moje gotowanie.
ciekawa jestem mongolskich dań
Usuńdzisiaj każdy sprawia, że robię się bardzo głodna :(
OdpowiedzUsuńzapraszam na bloga: http://rozdaniaikonkursy.blogspot.com/ gdzie można znaleźć wszystkie kosmetyczne rozdania i skontaktować się w sprawie wstawienia notki o rozdaniu.
OdpowiedzUsuń