poniedziałek, 26 maja 2014

LAHMACUN | turecka pizza + przypomiajka

Witajcie,

jak minął Wam weekend? U mnie było bardzo intensywnie, towarzysko i imprezowo. W Szczecinie od środy trwały Juwenalia, a ja mimo, iż studentką już nie jestem, uczestniczyłam w nich z ogromną przyjemnością. W sobotę odwiedziły mnie moje kochane przyjaciółki z rodzinnego miasta. Dzięki jeszcze raz dziewczyny za mega czas (jak zawsze)! 

Dzisiaj po długiej przerwie pojawi się wpis kulinarny. Ubóstwiam turecką kuchnię, ale tego dania nie potrafiłam odtworzyć w domowych warunkach. Tym razem się udało. Jeśli tak jak ja, jesteście fankami dania Lahmacun - to zapraszam! Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt przesmaczny!


SKŁADNIKI dla 2-3 osób:

ciasto
  • 2,5 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 5 g suchych drożdży
farsz

  • 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryczka chilli bez pestek
  • 2-3 pomidory (można użyć tych z puszki, ale bez soku)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
PRZYGOTOWANIE

Z podanych składników należy zagnieść elastyczne i gładkie ciasto, a następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce by odpoczęło i wyrosło (na około 1 h).

Wszystkie składniki farszu zmielić w robocie, jednak niezbyt długo, aby nie powstała pasta, mają być widoczne malutkie kawałeczki warzyw.

Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na porcje, podsypać mąką i rozwałkować na bardzo cienkie placuszki. Nakładać farsz i piec w 230 *C przez około 3-5 minut (miałam włączony termoobieg).

Można podawać same, bądź z sosem czosnkowym lub na bazie jogurtu naturalnego i cytryny.

SMACZNEGO!

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Przy okazji przypominam o trwającym do niedzieli rozdaniu. Poniżej link. Zapraszam!



Buziaki,
Ania


15 komentarzy:

  1. ale bym zjadła takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tureckie jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smacznie, ale dla mnie przepis zbyt skomplikowany oczywiście. Jak widzę taką listę składników to od razu omijam przepis :) Może kiedyś jak będę bardziej wykwintną kucharką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wbrew pozorom składników nie jest zbyt wiele, część to przyprawy, a samo danie przyrządza się dość szybko

      Usuń
  5. Ja dopiero wróciłam z Turcji, ale nie przekonuje mnie ich kuchnia. Ja wolę potrawy stonowane, łagodne, a tureckie są jak wiadomo intensywne, pełne mocnych przypraw. Wiem, że to jedna z lepszych kuchni światowych ale nie w moim stylu. Pizzę kocham klasyczną, włoską. W rozdaniu biorę udział chętnie, bo świetne nagrody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzymam kciuki :)
      ja natomiast lubię zdecydowane smaki, chociaż pizzę również kocham

      Usuń
  6. Od razu zrobiłam się 5 razy bardziej głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dziś wstawiłam post z robienia domowej pizzy. Chyba to jakiś znak :)
    Tureckiej kuchni za bardzo nie znam, raczej japońską, chińską, koreańską lub mongolską mogę się pochwalić.
    Na pewno skorzystam z przepisu i zrobię nie raz, tym bardziej, że mój teść lubi ostre jedzonko i moje gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. dzisiaj każdy sprawia, że robię się bardzo głodna :(

    OdpowiedzUsuń
  9. zapraszam na bloga: http://rozdaniaikonkursy.blogspot.com/ gdzie można znaleźć wszystkie kosmetyczne rozdania i skontaktować się w sprawie wstawienia notki o rozdaniu.

    OdpowiedzUsuń