poniedziałek, 9 września 2013

CIASTO OWSIANE Z MIGDAŁAMI I ORZECHAMI

Hej,
czy u Was też tak pada i pogoda za oknem przypomina, że lada dzień jesień? Nie martwcie się, dziś będzie przepis, który na pewno poprawi Wam nastrój. Owsiane ciasto nieco przypomina ciasto marchewkowe, cynamonowy posmak, na wierzchu słodka polewa kojarząca się z krówkami z dużą ilością płatków migdałowych i orzechów włoskich. Do tego pachnąca kawa, ciepły koc i ulubiony serial, a dzień od razu stanie się lepszy :)

Potrzebne będą:

  • 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
  • 1,5 szkl. wrzątku
  • 0,5 szkl. brązowego cukru
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu                                                                                                                                   
oraz:
  • 0,5 szkl. płatków migdałowych
  • 0,5 szkl. orzechów włoskich
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE:

Płatki zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie rozpuścić masło i wraz z cukrem, cukrem pudrem, jajkami, przesianą mąką z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem dodać do płatków, a następnie wymieszać na gładką masę.

Piekarnik rozgrzać do 180*C.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem. Wylać ciasto i piec około 45 minut do suchego patyczka. Placek wyjąć i wystudzić.

W rondelku mieszać masło z wanilią, mlekiem i cukrem, aż się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować przez 6 minut. Wsypać orzechy i migdały, mieszać i podgrzewać do momentu, kiedy powstanie ciągnąca masa. Przelać na wierch ciasta i zajadać :)

SMACZNEGO



Jadłyście już owsiane ciasto? Lubicie?
Udanego tygodnia Wam życzę,
Ania


 Źródło zdjęcia płatków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz