po długiej przerwie wreszcie pora na post o tematyce kulinarnej. Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowuje się w 15 minut, a całkowity czas gotowania zajmuje pół godziny. Mimo błyskawicznego pichcenia, posiłek jest bardzo smaczny i świetnie nadaje się nawet na niedzielny obiad. Sos śmietanowo-musztardowy stanowi idealną odmianę dla sosu pieczeniowego, a zastąpienie wieprzowiny filetem z kurczaka pozwala zmniejszyć ilość kalorii. Jeśli chcecie zobaczyć jak przygotować przepyszne danie na każdą kieszeń, zapraszam na wpis.
Dla dwóch osób:
- 2 filety z kurczaka
- 1 opakowanie śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
- 2 łyżki musztardy ziarnistej
- 4 łyżki musztardy sarepskiej lub innej ulubionej
- sól, pieprz
- olej
- kilka ziemniaków
- gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Na początek należy rozgrzać piekarnik do 200*C z termoobiegiem.
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić je na blachę do pieczenia, posolić, skropić olejem i posypać posiekanym rozmarynem, a następnie wymieszać. Piec około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Filety podzielić na kawałki i oprószyć je solą.
Śmietankę wymieszać z musztardami, miodem i przyprawami, a w międzyczasie rozgrzać w rondlu lub garnku olej. Następnie wrzucić mięso i podsmażyć z każdej strony. Potem wystarczy kurczaka zalać mieszanką śmietanowo-musztardową i dusić przez około 10 minut.
Ziemniaki i mięso powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie. A potem można pałaszować.
SMACZNEGO
Jadłyście coś podobnego? Lubicie tego typu dania?
brzmi smacznie :) może wypróbuję na obiad w ciągu tygodnia :)
OdpowiedzUsuń