środa, 6 listopada 2013

KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-MUSZTARDOWYM, CZYLI POMYSŁ NA BŁYSKAWICZNY OBIAD

Witajcie,

po długiej przerwie wreszcie pora na post o tematyce kulinarnej. Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowuje się w 15 minut, a całkowity czas gotowania zajmuje pół godziny. Mimo błyskawicznego pichcenia, posiłek jest bardzo smaczny i świetnie nadaje się nawet na niedzielny obiad. Sos śmietanowo-musztardowy stanowi idealną odmianę dla sosu pieczeniowego, a zastąpienie wieprzowiny filetem z kurczaka pozwala zmniejszyć ilość kalorii. Jeśli chcecie zobaczyć jak przygotować przepyszne danie na każdą kieszeń, zapraszam na wpis.



Dla dwóch osób:


  • 2 filety z kurczaka
  • 1 opakowanie śmietanki 30%
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej lub innej ulubionej
  • sól, pieprz
  • olej
  • kilka ziemniaków
  • gałązka rozmarynu
Przygotowanie:

Na początek należy rozgrzać piekarnik do 200*C z termoobiegiem.
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić je na blachę do pieczenia, posolić, skropić olejem i posypać posiekanym rozmarynem, a następnie wymieszać. Piec około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Filety podzielić na kawałki i oprószyć je solą. 
Śmietankę wymieszać z musztardami, miodem i przyprawami, a w międzyczasie rozgrzać w rondlu lub garnku olej. Następnie wrzucić mięso i podsmażyć z każdej strony. Potem wystarczy kurczaka zalać mieszanką śmietanowo-musztardową i dusić przez około 10 minut.
Ziemniaki i mięso powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie. A potem można pałaszować.
SMACZNEGO



Jadłyście coś podobnego? Lubicie tego typu dania?



1 komentarz:

  1. brzmi smacznie :) może wypróbuję na obiad w ciągu tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń