idąc za ciosem, dziś publikuję kolejny wpis kulinarny :) Tym razem danie idealne na przyjęcia, domówki, ale świetne będzie również na przystawkę lub śniadanie :)
W przygotowaniu najbardziej czasochłonne jest oczekiwanie aż ciasto wyrośnie, jednak warto poczekać bo smak jest rewelacyjny!
Potrzebne będą:
BUŁECZKI:
- 450 g mąki
- 3 łyżki pudru puree ziemniaczanego (dostępny w LIDLU)
- 21 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml mleka
- 150 ml wody
POLEWA:
- 5 ząbków czosnku
- 50 g masła
- łyżka ziół prowansalskich
Mąkę i puder puree wymieszać w misce. Wodę podgrzać z mlekiem, nie może być gorące, tylko ciepłe. W płynie wymieszać drożdże wraz z cukrem, a następnie dodać je do mąki razem z solą i oliwą. Wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godz.
Po tym czasie rwać kawałki ciasta wielkości piłeczki golfowej i formować je w grubsze wałeczki. Brać po dwa wałeczki, skleić na jednym końcu ze sobą i przeplatać jeden z drugim. Z gotowego "warkocza" uformować bułeczkę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób postępować z całym ciastem, pamiętając aby na blasze pozostawiać wolną przestrzeń, gdyż bułeczki jeszcze trochę wyrosną.
Piec w 180*C przez około 20 minut.
Z przeciśniętego czosnku, masła i ziół zrobić pastę i nakładać ją w zagłębienia jeszcze gorących bułeczek.
MASEŁKO:
- 250 g masła
- 1/2 cebuli
- 4 suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego siekanego tymianku
- pół łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżka oregano suszonego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka siekanego rozmarynu
- 1 łyżka siekanej bazylii
- sól, pieprz
- pół papryki.
Cebulę, czosnek, suszone pomidory i paprykę posiekać bardzo drobno. Do warzyw dodać zioła i przyprawy, a następnie masło. Całość wymieszać do połączenia składników.
Bułeczki podawać z masełkiem i ulubionymi dodatkami. Tu podałam z półmiskiem włoskich wędlin: salami, prosciutto, włoska mortadela.
SMACZNEGO
A Wy pieczecie same bułki? Lubicie wypieki własnego wyrobu?
Ania
Przypominam, że do 23:59 możecie zgłaszać się do konkursu. ZAPRASZAM :)
http://apetytnastyl.blogspot.com/2013/06/pierwsze-rozdanie.html
o jaki super przepis:) wypróbuję na pewno
OdpowiedzUsuńmniam, aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmmmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOja <3 Co za pychota <3 Masz talent do pichcenia, wyglądają cudnie:)
OdpowiedzUsuńMniam, brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńA w konkursie juz biorę udział:)
:)
UsuńJuż niedługo wyniki :)
Mmm ale zrobiłaś mi apetyt!;] w najbliższych dniach muszę zrobić;]
OdpowiedzUsuńSmakowitości:) Takie masełko to dla mnie nowość:)
OdpowiedzUsuń