środa, 10 lipca 2013

BUŁECZKI CZOSNKOWE Z WARZYWNO-ZIOŁOWYM MASEŁKIEM

Hej,
idąc za ciosem, dziś publikuję kolejny wpis kulinarny :) Tym razem danie idealne na przyjęcia, domówki, ale świetne będzie również na przystawkę lub śniadanie :)

W przygotowaniu najbardziej czasochłonne jest oczekiwanie aż ciasto wyrośnie, jednak warto poczekać bo smak jest rewelacyjny!

Potrzebne będą:

BUŁECZKI:

  • 450 g mąki
  • 3 łyżki pudru puree ziemniaczanego (dostępny w LIDLU)
  • 21 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml mleka
  • 150 ml wody
POLEWA:
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g masła
  • łyżka ziół prowansalskich
Mąkę i puder puree wymieszać w misce. Wodę podgrzać z mlekiem, nie może być gorące, tylko ciepłe. W płynie wymieszać drożdże wraz z cukrem, a następnie dodać je do mąki razem z solą i oliwą. Wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godz. 
Po tym czasie rwać kawałki ciasta wielkości piłeczki golfowej i formować je w grubsze wałeczki. Brać po dwa wałeczki, skleić na jednym końcu ze sobą i przeplatać jeden z drugim. Z gotowego "warkocza" uformować bułeczkę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób postępować z całym ciastem, pamiętając aby na blasze pozostawiać wolną przestrzeń, gdyż bułeczki jeszcze trochę wyrosną.
Piec w 180*C przez około 20 minut.

Z przeciśniętego czosnku, masła i ziół zrobić pastę i nakładać ją w zagłębienia jeszcze gorących bułeczek.

MASEŁKO:
  • 250 g masła
  • 1/2 cebuli
  • 4 suszone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego siekanego tymianku
  • pół łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka siekanego rozmarynu
  • 1 łyżka siekanej bazylii
  • sól, pieprz
  • pół  papryki.
Cebulę, czosnek, suszone pomidory i paprykę posiekać bardzo drobno. Do warzyw dodać zioła i przyprawy, a następnie masło. Całość wymieszać do połączenia składników.

Bułeczki podawać z masełkiem i ulubionymi dodatkami. Tu podałam z półmiskiem włoskich wędlin: salami, prosciutto, włoska mortadela.

SMACZNEGO



A Wy pieczecie same bułki? Lubicie wypieki własnego wyrobu?
Ania

Przypominam, że do 23:59 możecie zgłaszać się do konkursu. ZAPRASZAM :)

http://apetytnastyl.blogspot.com/2013/06/pierwsze-rozdanie.html

10 komentarzy:

  1. o jaki super przepis:) wypróbuję na pewno

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oja <3 Co za pychota <3 Masz talent do pichcenia, wyglądają cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, brzmi pysznie :)
    A w konkursie juz biorę udział:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm ale zrobiłaś mi apetyt!;] w najbliższych dniach muszę zrobić;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowitości:) Takie masełko to dla mnie nowość:)

    OdpowiedzUsuń