dawno nie było żadnego wpisu kulinarnego, więc należałoby to nadrobić :)
Sezon letni w pełni, a danie które dziś pokażę świetnie nadaje się na grilla, ale doskonale spisze się również jako potrawa z pieca. Kofta wywodzi się z kuchni tureckiej i charakteryzuje się aromatycznymi przyprawami i wyrazistym smakiem. Poniżej mój przepis. Oryginalnie należałoby użyć mielonej jagnięciny, ewentualnie wołowiny, jednak ja użyłam mieszanego mięsa wieprzowo-wołowego.
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku rozgniecione w moździerzu
- po łyżeczce kuminu, gałki muszkatołowej, chilli oraz roztartej w moździerzu kolendry i gorczycy
- łyżeczka musztardy
- 2-3 łyżki zimnej wody
- sól, pieprz do smaku.
Z podanych składników wyrobić jednolitą masę. Mięso powinno odchodzić od brzegów i nie lepić się do rąk.
Patyczki do szaszłyków namaczać w wodzie, aby nie spaliły się. Nabierać po garstce mięsa i oblepiać masą patyczki, a następnie grillować lub piec w 200*C przez około 15-20 min. Mięso ma się zrumienić z każdej strony.
SOS:
- opakowanie serka kremowego
- kilka listków bazylii posiekanych
- kilka listków mięty posiekanych
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę
- sól, pieprz
- łyżeczka gałki muszkatołowej.
Podane składniki wymieszać do połączenia. Podawać z koftami i ulubioną surówką, warzywami.
SMACZNEGO
Znacie kofty? Lubicie turecką kuchnię? Jaka jest Wasza wariacja na temat tych szaszłyków?
Ania
P.S.
Zwyciężczyni konkursu, który niedawno organizowałam napisała o paczce na swoim blogu. Dziękuję serdecznie i czekamy na recenzje nagród :)
http://wkrainiepromocji.blogspot.com/2013/07/przeglad-pocztowy.html
bardzo apetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda wypróbuje jeszcze powiedz jak grilujesz na foli jakieś tackach czy bezpośrednio na ruszcie nie rozpada się?
OdpowiedzUsuńgrilluję bezpośrednio na ruszcie :) nie rozpadają się, tylko trzeba dobrze wyrobić masę, ma być zwarta i jednolita, regulujesz wodą. Woda sprawdza się lepiej niż jajko, mięso jest wilgotniejsze.
Usuńjadłam to kiedyś ale Twoje wygląda lepiej
OdpowiedzUsuńto miłe :)
UsuńO jak to smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
:) dziękuję i również pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam, u mnie w domu mowimy na nie patyczaki;)
OdpowiedzUsuńhehe, ciekawa nazwa :) pozdrawiam
Usuń