wtorek, 23 lipca 2013

KOFTA, czyli mięso mielone na szaszłykach

Cześć Wam,
dawno nie było żadnego wpisu kulinarnego, więc należałoby to nadrobić :)
Sezon letni w pełni, a danie które dziś pokażę świetnie nadaje się na grilla, ale doskonale spisze się również jako potrawa z pieca. Kofta wywodzi się z kuchni tureckiej i charakteryzuje się aromatycznymi przyprawami i wyrazistym smakiem. Poniżej mój przepis. Oryginalnie należałoby użyć mielonej jagnięciny, ewentualnie wołowiny, jednak ja użyłam mieszanego mięsa wieprzowo-wołowego.


  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione w moździerzu
  • po łyżeczce kuminu, gałki muszkatołowej, chilli oraz roztartej w moździerzu kolendry i gorczycy
  • łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • sól, pieprz do smaku.
Z podanych składników wyrobić jednolitą masę. Mięso powinno odchodzić od brzegów i nie lepić się do rąk. 
Patyczki do szaszłyków namaczać w wodzie, aby nie spaliły się. Nabierać po garstce mięsa i oblepiać masą patyczki, a następnie grillować lub piec w 200*C przez około 15-20 min. Mięso ma się zrumienić z każdej strony.

SOS:
  • opakowanie serka kremowego
  • kilka listków bazylii posiekanych
  • kilka listków mięty posiekanych
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę
  • sól, pieprz
  • łyżeczka gałki muszkatołowej.
Podane składniki wymieszać do połączenia. Podawać z koftami i ulubioną surówką, warzywami.

SMACZNEGO





Znacie kofty? Lubicie turecką kuchnię? Jaka jest Wasza wariacja na temat tych szaszłyków?
Ania

P.S.
Zwyciężczyni konkursu, który niedawno organizowałam napisała o paczce na swoim blogu. Dziękuję serdecznie i czekamy na recenzje nagród :)

http://wkrainiepromocji.blogspot.com/2013/07/przeglad-pocztowy.html

10 komentarzy:

  1. bardzo apetycznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wygląda wypróbuje jeszcze powiedz jak grilujesz na foli jakieś tackach czy bezpośrednio na ruszcie nie rozpada się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. grilluję bezpośrednio na ruszcie :) nie rozpadają się, tylko trzeba dobrze wyrobić masę, ma być zwarta i jednolita, regulujesz wodą. Woda sprawdza się lepiej niż jajko, mięso jest wilgotniejsze.

      Usuń
  3. jadłam to kiedyś ale Twoje wygląda lepiej

    OdpowiedzUsuń
  4. O jak to smacznie wygląda.

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam, u mnie w domu mowimy na nie patyczaki;)

    OdpowiedzUsuń