poniedziałek, 30 grudnia 2013

PLACKI KALAFIOROWE Z DIPEM Z SERA PLEŚNIOWEGO

Witajcie,

jak Wasze przygotowania do Sylwestra? Wybieracie się na szaloną imprezę, sami ją organizujecie, a może nie kręci Was szampańska atmosfera związana z końcem roku?
Obojętnie jak spędzicie ten wieczór, przystawka czy jak kto woli przekąska, którą dziś pokażę, będzie idealna. Miła odmiana po tradycyjnych plackach ziemniaczanych, serwowana ze świetnym sosem, podbijającym ich smak. Przepis na placki kalafiorowe i dip serowy poniżej.


PLACKI + SOS:

  • różyczki średniej wielkości kalafiora,
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200 g sera pleśniowego (polecam LAZUR)
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, wędzona sproszkowana papryka
  • olej
Kalafior ugotować i ostudzić, ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. 
Połowę sera wraz z różyczkami zmiksować na gładką masę. 
Dodać ziemniaki, jajko i mąkę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Wymieszać i smażyć małe placuszki na rozgrzanym oleju, aż się pięknie zrumienią.

DIP: Pozostałą część sera zmiksować z jogurtem i doprawić według własnego uznania papryką wędzoną.

SMACZNEGO!


Dajcie znać jak spędzacie Sylwestra i jakie są Wasze sprawdzone przepisy na przystawki :)

Przypominam o konkursie LINK



Buziaki,
Ania

1 komentarz:

  1. Ja spędzam z ukochanym w domu ;) Razem przyrządzamy przystawki i pyszne danie główne i oglądamy jakiś film ;] A świetną przystawką są kieszonki z ciasta francuskiego a środek zależy już tylko od Ciebie. Na słodko, na ostro- tylko wyobraźnia ogranicza. Uwielbiam ze szpinakiem i ricottą ;] Albo też łosoś w cieście francuskim mmm :)

    OdpowiedzUsuń