niedziela, 1 grudnia 2013

SAŁATKA CEZAR

Cześć!

Ostatnio tematyka kulinarna jest mocno przeze mnie zaniedbywana, ale to wszystko przez to, że w kuchni najwięcej "tworzę" popołudniami/ wieczorami, a dania kiepsko "pozują" do zdjęć o tej porze dnia. Sałatkę cesarską zrobiłam akurat na śniadanie, więc udało mi się ją sfotografować.
Sałatka jest przepyszna i świetnie nada się na śniadanie,kolację czy lunch. Poza tym będzie idealnym daniem na przyjęciach. Nie jest pracochłonna, ale za to bardzo smaczna. Przepis jak zawsze dla dwóch osób.


SKŁADNIKI:
  • pół główki sałaty rzymskiej
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 czerstwa bagietka
  • kawałek parmezanu (moim zdaniem idealnie zastąpią go nasze polskie i dużo tańsze sery: Rubin czy Bursztyn)
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 filecik anchois
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu Worchestershire
  • 1  łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Filet pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć.

Bagietkę również pokroić w kostkę i przygotować z niej mini grzanki, czy to w piekarniku, czy na patelni.

Anchois i czosnek utłuc w moździerzu na pastę.
 
Do słoiczka wrzucić masę czosnkową, dodać majonez, oliwę, musztardę, sól, pieprz, sos Worchestershire, sok z cytryny i łyżkę startego na drobnych oczkach sera. Słoik zakręcić i energicznie potrząsać, aż wszystkie składniki sosu się połączą.

Na talerzach układać porwaną sałatę, posypać grzankami i kurczakiem. Następnie przy pomocy obieraczki do warzyw nakroić plasterki sera, a całość polać sosem.

SMACZNEGO


Ciekawa jestem czy znacie sałatkę Cezara i czy ją lubicie?
Miłej niedzieli
Ania
 
P.S. 
Pamiętacie o rozdaniu? Zostało 5 dni. 

6 komentarzy: