środa, 12 czerwca 2013

DELIKATNY SEROWY TORCIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI

Cześć :)
Sezon na truskawki oficjalnie uważam za otwarty! W końcu smakują tak, jak powinny i cena za kilogram już nie zwala z nóg. Można się zajadać bez ograniczeń.
Dzisiejszy deser jest lekki, puszysty, delikatny, nie za słodki. Idealny na upalne dni. 
Otrzymaną masę lepiej wylać do formy o średnicy 20 cm, ja przelałam do większej i jak dla mnie serniczek był zbyt płaski. Czas przygotowania wynosi około 30-40 minut, tyle, że należy schłodzić deser w lodówce przez minimum 12 h.

Potrzebne będą:

  • 1/2 kg truskawek
  • łyżka żelatyny
  • 50 g białej czekolady
  • 500 g dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 ml kremówki
  • cukier puder i mięta lub melisa do dekoracji
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Jedną połowę odłożyć, a drugą pokroić w drobną kostkę. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. 
Zmielony ser wymieszać z mascarpone, czekoladą, cukrem pudrem i wanilią. Następnie dodać żelatynę i owoce. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę i delikatnie połączyć za pomocą szpatułki z masą serową. 
Formę wyłożyć folią spożywczą, wylać masę i wyrównać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 12 h (potem również przechowujemy w lodówce). Po upływie wskazanego czasu wyjąć deser z formy, pozostałe truskawki przekroić na pół i obłożyć nimi serniczek. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować miętą/melisą.

SMACZNEGO



Zajadacie się truskawkami? 
Miłego wieczoru,
Ania

10 komentarzy:

  1. mmmm z biała czekoladą musi byc pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W samym deserze posmak białej czekolady jest lekko wyczuwalny, więc fanom tego smakołyku polecam resztę tabliczki rozpuścić i polać nią cały serniczek po wierzchu.

      Usuń
  2. Mniammmmmmmmmmmmmm wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Pysznie wygląda!

    Też muszę upiec coś z truskawkami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) teraz sezon, więc można kombinować na wszelakie sposoby :)

      Usuń
  4. sama piekę bezy ale takie malutkie. Twój deser to arcydzieło, ślicznie wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też piekę bezy, i duże, i małe. Na pewno kiedyś pojawią się na blogu :)

      Usuń
  5. Pychota :)

    odp na pytanie ;) W Rossmannie są Dezodoranty mineralne, bardziej naturalne Crystal w kamienia i możesz ich spróbować,dużo pozytywnych recenzji o nich czytałam.

    OdpowiedzUsuń