poniedziałek, 24 czerwca 2013

ŁOSOŚ Z MUFFINKAMI ZIEMNIACZANYMI

Cześć dziewczyny,
na wstępie chciałam przeprosić za kilkudniową nieobecność. Była ona spowodowana weselem, na które byłam zaproszona :)

Dziś pokażę Wam przepis na smaczne danie z rybą :) Babeczki ziemniaczane są zbliżone w smaku do placków ziemniaczanych, ale plusem jest pozbawienie ich mąki i sporej ilości tłuszczu.

Dla 2 osób potrzebne będą:


  • 2 filety łososia ze skórą
  • pieprz cytrynowy
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pęczek koperku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki startego parmezanu
Na muffinki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 jajko
  • pół cebuli
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • olej
PRZYGOTOWANIE:

Najlepiej zacząć od przygotowania babeczek. Obrane ziemniaki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i wraz z jajkiem i startym serem dodać do ziemniaków. Całość doprawić solą i pieprzem. 
Foremkę na muffinki wysmarować olejem i nakładać w zagłębienia masę ziemniaczaną. Piec w 180*C przez 22 minuty.

Łososia ułożyć skórą do dołu na blaszce wyłożonej pergaminem. Posypać pieprzem cytrynowym. Z bułki tartej, masła, posiekanego koperku, soku z cytryny i startego sera przygotować masę, a następnie obłożyć nią filety. Rybę należy piec w 180*C przez około 12 minut. (ja dołożyłam rybę do piekących się babeczek po upływie 10 minut, dzięki temu obie potrawy miałam gotowe w jednym czasie).



SMACZNEGO!

Lubicie łososia? W jakiej postaci najczęściej go jadacie?

Przypominam o rozdaniu:

5 komentarzy: