na wstępie chciałam przeprosić za kilkudniową nieobecność. Była ona spowodowana weselem, na które byłam zaproszona :)
Dziś pokażę Wam przepis na smaczne danie z rybą :) Babeczki ziemniaczane są zbliżone w smaku do placków ziemniaczanych, ale plusem jest pozbawienie ich mąki i sporej ilości tłuszczu.
Dla 2 osób potrzebne będą:
- 2 filety łososia ze skórą
- pieprz cytrynowy
- 4 łyżki bułki tartej
- pęczek koperku
- sok z ćwiartki cytryny
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki startego parmezanu
Na muffinki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 jajko
- pół cebuli
- sól, pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Najlepiej zacząć od przygotowania babeczek. Obrane ziemniaki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i wraz z jajkiem i startym serem dodać do ziemniaków. Całość doprawić solą i pieprzem.
Foremkę na muffinki wysmarować olejem i nakładać w zagłębienia masę ziemniaczaną. Piec w 180*C przez 22 minuty.
Łososia ułożyć skórą do dołu na blaszce wyłożonej pergaminem. Posypać pieprzem cytrynowym. Z bułki tartej, masła, posiekanego koperku, soku z cytryny i startego sera przygotować masę, a następnie obłożyć nią filety. Rybę należy piec w 180*C przez około 12 minut. (ja dołożyłam rybę do piekących się babeczek po upływie 10 minut, dzięki temu obie potrawy miałam gotowe w jednym czasie).
SMACZNEGO!
Lubicie łososia? W jakiej postaci najczęściej go jadacie?
Przypominam o rozdaniu:
wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńsmakuje jeszcze lepiej :)
Usuńmniam, wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń