jeśli lubicie kuchnię orientalną lub po prostu czasem macie ochotę na coś bardziej oryginalnego niż schabowy to ten przepis jest idealny dla was. Przyznam, że jest to jedne z lepszych dań jakie jadłam w życiu, a jeśli chodzi o kuchnię typowo indyjską, to dorównuje daniom restauracyjnym. Z ręką na sercu mogę polecić ten przepis, bo jest prosty w wykonaniu, oryginalny i przepyszny!
Zacznę od chlebków Naan, gdyż trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie.
- 4 g suszonych drożdży
- 135 ml ciepłej wody
- 30 g cukru ( można dać troszkę mniej)
- 25 ml mleka
- 1 jajko
- sól
- 350 g mąki
- 4 ząbki czosnku
- masło
- oliwa
Do miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże, a następnie odstawić na 10 minut. W drugim naczyniu wymieszać cukier, mąkę, jajko, sól i wymieszać z drożdżami. Masę wyjąć na stolnicę/blat, podsypać mąką i wyrobić z niej ciasto. Gdy już będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk przełożyć je do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odczekać 1 h. Po tym czasie ciasto rwać na kawałki wielkości piłki golfowej i obtaczać je w drobno posiekanym czosnku. Gotowe kuleczki poukładać w rządku i przykryć ściereczką na kolejne 30 minut.
Natłuścić oliwą patelnię grillową lub zwykłą, z kuleczek uformować placki grubości około 0,5 cm. Piec aż lekko zbrązowieje około 2 minut. Zanim przewrócimy placek na drugą stronę należy po wierchu posmarować klarowanym masłem, następnie obrócić i piec jeszcze około 1-2 minuty.
Podczas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta warto zacząć przygotowywać mięso. Potrzebne będą:
- 2-2,5 łyżki klarowanego masła
- 1 posiekana cebula
- 5 zmiażdżonych ząbków czosnku
- 1,5 łyżki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki chilli cayenne
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka imbiru
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1,5 szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 piersi z kurczaka pokrojone w dużą kostkę
- 1 łyżka curry
- sól
Klarowane masło rozgrzać w garnku i na średnim ogniu zeszklić przez około 5 minut cebulę, dodać czosnek i podsmażać 1 minutę (należy uważać, aby nie przypalić ani cebuli, ani czosnku, bo wtedy będzie gorzkie). Wymieszać wcześniej kumin, sól, imbir, cayenne, cynamon i kurkumę, mieszankę dodać do cebuli i czosnku i podgrzewać całość około 2 minut mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Następnie wlać przecier pomidorowy i zmniejszyć ogień, a po 10 minutach dodać śmietanę, słodką paprykę i cukier. Wszystko razem dusić przez 15 minut.
Na patelni rozgrzać bardzo mocno oliwę, wrzucić kurczaka, posypać curry i obsmażyć na złoto ze wszystkich stron. Mięso przełożyć do sosu i gotować 30 minut.
Kurczaka w sosie posypać posiekaną kolendrą, podawać z ryżem basmati i chlebkami Naan.
Zdjęcia nie oddają rzeczywistości. Danie smakuje bosko, więc polecam!!!
SMACZNEGO
Lubicie kuchnię indyjską?
Samodzielnie przyrządzacie tego typu dania, czy raczej wybieracie restaurację?
Ania
ten zestaw jedzonka wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńMmm, kurczak wygląda apetycznie :) Aż się głodna zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńPychota <3
UsuńJa ostatnio co raz częściej szukam przepisów właśnie z tej kuchni ;)) Bardzo mi odpowiada ;)
OdpowiedzUsuńpolecam!
Usuń