poniedziałek, 17 czerwca 2013

CURRY STAND CHICKEN TIKKA MASALA SAUCE & NAAN

Hej,
jeśli lubicie kuchnię orientalną lub po prostu czasem macie ochotę na coś bardziej oryginalnego niż schabowy to ten przepis jest idealny dla was. Przyznam, że jest to jedne z lepszych dań jakie jadłam w życiu, a jeśli chodzi o kuchnię typowo indyjską, to dorównuje daniom restauracyjnym. Z ręką na sercu mogę polecić ten przepis, bo jest prosty w wykonaniu, oryginalny i przepyszny!
 Zacznę od chlebków Naan, gdyż trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie.


  • 4 g suszonych drożdży
  • 135 ml ciepłej wody
  • 30 g cukru ( można dać troszkę mniej)
  • 25 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • 350 g mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • masło
  • oliwa
Do miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże, a następnie odstawić na 10 minut. W drugim naczyniu wymieszać cukier, mąkę, jajko, sól i wymieszać z drożdżami. Masę wyjąć na stolnicę/blat, podsypać mąką i wyrobić z niej ciasto. Gdy już będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk przełożyć je do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odczekać 1 h. Po tym czasie ciasto rwać na kawałki wielkości piłki golfowej i obtaczać je w drobno posiekanym czosnku. Gotowe kuleczki poukładać w rządku i przykryć ściereczką na kolejne 30 minut.
Natłuścić oliwą patelnię grillową lub zwykłą, z kuleczek uformować placki grubości około 0,5 cm. Piec aż lekko zbrązowieje około 2 minut. Zanim przewrócimy placek na drugą stronę należy po wierchu posmarować klarowanym masłem, następnie obrócić i piec jeszcze około 1-2 minuty.

Podczas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta warto zacząć przygotowywać mięso. Potrzebne będą:

  • 2-2,5 łyżki klarowanego masła
  • 1 posiekana cebula
  • 5 zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 1,5 łyżki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki chilli cayenne
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka imbiru
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1,5 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 piersi z kurczaka pokrojone w dużą kostkę
  • 1 łyżka curry
  • sól
Klarowane masło rozgrzać w garnku i na średnim ogniu zeszklić przez około 5 minut cebulę, dodać czosnek i podsmażać 1 minutę (należy uważać, aby nie przypalić ani cebuli, ani czosnku, bo wtedy będzie gorzkie). Wymieszać wcześniej kumin, sól, imbir, cayenne, cynamon i kurkumę, mieszankę dodać do cebuli i czosnku i podgrzewać całość około 2 minut mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Następnie wlać przecier pomidorowy i zmniejszyć ogień, a po 10 minutach dodać śmietanę, słodką paprykę i cukier. Wszystko razem dusić przez 15 minut.
Na patelni rozgrzać bardzo mocno oliwę, wrzucić kurczaka, posypać curry i obsmażyć na złoto ze wszystkich stron. Mięso przełożyć do sosu i gotować 30 minut.

Kurczaka w sosie posypać posiekaną kolendrą,  podawać z ryżem basmati i chlebkami Naan.

Zdjęcia nie oddają rzeczywistości. Danie smakuje bosko, więc polecam!!!
SMACZNEGO



Lubicie kuchnię indyjską? 
Samodzielnie przyrządzacie tego typu dania, czy raczej wybieracie restaurację?
Ania

7 komentarzy: