poniedziałek, 10 czerwca 2013

POLĘDWICZKI W SOSIE Z CZERWONEGO WINA

Hej,
dzisiaj przepis idealny na niedzielny obiad. Wytrawny sos, soczyste i delikatne mięso z kieliszkiem czerwonego wina... Nie będę się rozpisywać, tylko od razu przejdę do rzeczy.

Przepis jak zwykle dla 2-3 osób:


  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 ziarenka jałowca
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 ziarenka pieprzu czarnego
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
  • 1-2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 wędzone śliwki
  • masło
  • smalec
  • mąka/sos pieczeniowy/skórka chleba razowego- w zależności czym lubimy zagęszczać sos
Na kluski śląskie:
  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • sól
Polędwiczki pokroić na plastry i delikatnie rozbić je pięścią. Jałowiec, pieprz, ziele angielskie i czosnek rozbić w moździerzu, dodać sól i suszony rozmaryn, wymieszać. Pastą natrzeć mięso i odstawić na pół godziny. 
W tym czasie obrać seler, marchew i cebulę i pokroić kolejno w słupki/plasterki i piórka. 
Na patelni rozgrzać olej z masłem i podsmażyć warzywa, aby lekko zmiękły. W drugim naczyniu rozgrzać smalec i obsmażać polędwiczki z obu stron na rumiano, następnie dorzucić warzywa i śliwki, wymieszać. Można również dodać gałązkę świeżego rozmarynu.
Po chwili zalać całość winem, w zależności ile chcemy uzyskać sosu i dusić przez około 45 minut.
Po tym czasie dodać mąkę/sos pieczeniowy (jeśli używamy skórki od chleba trzeba dodać ją w połowie czasu duszenia) i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem.

Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Wyrównać i podzielić na cztery części, jedną z nich odłożyć, a lukę po niej wypełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko, posolić i wyrobić ciasto. Powinno być  miękkie i elastyczne, ale nie może kleić się do rąk. Odrywać kawałeczki ciasta, formować kulki, delikatnie je spłaszczać, a na środku palcem zrobić wgłębienie. 
Kluski wrzucać do gotującej, osolonej wody. Gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Podawać z sosem i sałatką z buraczków.
SMACZNEGO




A Wy lubicie takie dania? 
Jak wam minął weekend?
Ania 

4 komentarze:

  1. oszalalam!! Przez Ciebie moja dieta stoi pod znakiem zapytania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe :) można czasem sobie pofolgować :P

      Usuń
  2. ale pyszności i kluski śląskie mniammmm

    OdpowiedzUsuń