dziś przedstawię przepis na zupę cebulową z winem, grzankami i serem. Gwarantuję Wam, że będzie smakować również tym, którzy nie przepadają za cebulą. Znam kilka osób, które wykręcały się na myśl o zupie cebulowej, a gdy już jej spróbowały, zwariowały na jej punkcie.
Danie jest sycące i bardzo smaczne. Przepis na około 2-2,5 litra zupy.
- 8-10 większych cebul
- szklanka wytrawnego wina (najlepiej białego, ale ja akurat miałam otwarte czerwone i również się nadaje)
- szczypta suszonego tymianku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka ostrej papryki
- 2 łyżki mąki
- łyżka cukru
- 1,5 litra bulionu
- sól, pieprz
- olej
- 2 łyżki masła
- chleb/bagietka
- ser żółty
Jeżeli nie macie gotowego bulionu, proponuję zacząć właśnie od ugotowania rosołu.
Cebule obrać i pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej i na średnim ogniu podsmażać, aż nabiorą złocistego koloru, pod koniec dodać masło.
Następnie cebulę posypać cukrem, paprykami i mąką, wymieszać, a po chwili zalać winem. Gdy 2/3 płynu odparuje przelać zawartość patelni do gotującego się bulionu.
Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem i gotować przez około 1 godzinę na małym ogniu.
Całość zmiksować za pomocą blendera.
Z chleba lub bagietki przygotować grzanki, ja użyłam ciemnego chleba słonecznikowego, pokroiłam go w kostkę i na niewielkiej ilości oleju usmażyłam na chrupko.
Do miseczki wrzucić garstkę startego sera, zalać gorącą zupą, posypać grzankami i udekorować gałązką tymianku.
SMACZNEGO
Lubicie zupę cebulową?
Jakie macie plany na weekend?
Ania
wygląda bardzo ciekawie mniammm
OdpowiedzUsuńsmakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda :)
UsuńPrzyznam się,że nigdy nie jadłam zupy cebulowej :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie trzeba to zmienić :)
UsuńJa muszę spróbować zrobić, bo mój TŻ ją uwielbia, jego mama akurat robi pyszną ;)
OdpowiedzUsuńpolecam :) mój D. nie przepada za cebulą, a cebulowa to jego ulubiona zupa i jedno z najlepszych dań ogółem.
UsuńLubie zupę cebulową na zimowe dni idealnie rozgrzewa.Zawsze ja robię z bio -cebuli z lidla,ale to chyba nie ma większego znaczenia
OdpowiedzUsuńNie wiem czy ma, ale ja używam cebuli z ogródka :)
Usuń