piątek, 14 czerwca 2013

ZUPA CEBULOWA RAZ!

Cześć,
dziś przedstawię przepis na zupę cebulową z winem, grzankami i serem. Gwarantuję Wam, że będzie smakować również tym, którzy nie przepadają za cebulą. Znam kilka osób, które wykręcały się na myśl o zupie cebulowej, a gdy już jej spróbowały, zwariowały na jej punkcie.
 Danie jest sycące i bardzo smaczne. Przepis na około 2-2,5 litra zupy.


  • 8-10 większych cebul
  • szklanka wytrawnego wina (najlepiej białego, ale ja akurat miałam otwarte czerwone i również się nadaje)
  • szczypta suszonego tymianku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka ostrej papryki
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka cukru
  • 1,5 litra bulionu
  • sól, pieprz
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • chleb/bagietka
  • ser żółty
Jeżeli nie macie gotowego bulionu, proponuję zacząć właśnie od ugotowania rosołu.
Cebule obrać i pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej i na średnim ogniu podsmażać, aż nabiorą złocistego koloru, pod koniec dodać masło.
Następnie cebulę posypać cukrem, paprykami i mąką, wymieszać, a po chwili zalać winem. Gdy 2/3 płynu odparuje przelać zawartość patelni do gotującego się bulionu. 
Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem i gotować przez około 1 godzinę na małym ogniu.
Całość zmiksować za pomocą blendera. 
Z chleba lub bagietki przygotować grzanki, ja użyłam ciemnego chleba słonecznikowego, pokroiłam go w kostkę i na niewielkiej ilości oleju usmażyłam na chrupko.
Do miseczki wrzucić garstkę startego sera, zalać gorącą zupą, posypać grzankami i udekorować gałązką tymianku.

SMACZNEGO




Lubicie zupę cebulową?
Jakie macie plany na weekend?
Ania

8 komentarzy:

  1. Przyznam się,że nigdy nie jadłam zupy cebulowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja muszę spróbować zrobić, bo mój TŻ ją uwielbia, jego mama akurat robi pyszną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) mój D. nie przepada za cebulą, a cebulowa to jego ulubiona zupa i jedno z najlepszych dań ogółem.

      Usuń
  3. Lubie zupę cebulową na zimowe dni idealnie rozgrzewa.Zawsze ja robię z bio -cebuli z lidla,ale to chyba nie ma większego znaczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy ma, ale ja używam cebuli z ogródka :)

      Usuń