poniedziałek, 3 czerwca 2013

MAKARON Z POMIDORAMI, SZPINAKIEM I PARMEZANEM

Hej,
Kontynuując tematy kulinarne, dziś pokarzę Wam pomysł na szybki, smaczny obiad w stylu włoskim :) Ja uwielbiam makarony pod różną postacią, ale te z dodatkiem sosów pomidorowych są najbliższe memu sercu. Pomidory, czosnek, ser...mmm.. to jest to! Taki obiad mogę jeść codziennie. Przygotowanie zajmuje 20-25 minut. Zatem do roboty :) Przepis jak zwykle dla 2-3 osób:


  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 spore garści szpinaku
  • garść tartego sera typu Parmezan
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • puszka pomidorów (o tej porze roku najlepiej jednak użyć świeżych) 
  • łyżeczka suszonego chilli
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • makaron (porcja zależy od indywidualnych możliwości pojadaczy:) )

W garnku zagotować osoloną wodę na makaron i ugotować al dente według czasu podanego na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojonego w paski kurczaka. Kiedy będzie już podsmażony (po około 3 minutach) na patelnię dorzucić umyty wcześniej szpinak, a gdy zmniejszy swą objętość, również pomidory i całość doprawić do smaku solą, pieprzem, chilli i ziołami. Sos dusić przez 10 minut, a na koniec dodać starty ser i wymieszać. Podawać z makaronem.

SMACZNEGO



A Wy lubicie makarony? Często jecie tego typu dania?
Miłego wieczoru,
Ania

8 komentarzy:

  1. wygląda jak danie z dobrej i drogiej restauracji.
    świetne zdjęcie i na pewno pyszne danie

    OdpowiedzUsuń
  2. Makarony to coś co mogłabym jeść każdego dnia! Widzę, że też lubisz czosnek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się :) makarony, czosnek, pomidory ahhh!

      Usuń