Na przygotowanie 6 porcji kurczaka potrzebujemy:
- kurczaka
- 4 łyżki gotowego sosu barbecue
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki miodu
- chilli cayenne
- pieprz
- suszona wędzona papryka (można zastąpić zwykłą, słodką)
Z podanych produktów przygotować marynatę (doprawić według uznania, ja dodałam po około łyżeczce każdej przyprawy). Włożyć mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie mięso upiec na grillu lub w piekarniku => 200*C (można użyć termoobiegu) przez około 30 min. w zależności od preferencji wypieczenia.
Do kurczaka przygotowałam ryż:
- około 100 g ryżu na osobę
- por
- 1 mała cebulka
- 3 ząbki czosnku
- bulion
Kawałek pora, cebulkę oraz czosnek posiekać drobno i zeszklić na maśle. Do podsmażonych warzyw przesypać ryż, wymieszać, aż każde ziarenko dokładnie pokryte będzie masłem, a następnie zalać bulionem. Rosołek należy dodawać stopniowo, kontrolując twardość ryżu, do momentu, aż ryż zmięknie.
Podawać z ulubioną sałatą/surówką.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz