wtorek, 9 kwietnia 2013

KURCZAK BARBECUE

Prosty sposób na szybki obiad, idealny o każdej porze roku. Większość z nas już powinna mieć za sobą pierwsze grillowanie, a za oknem nadal nie jest wystarczająco ciepło. Przepis ten pozwoli wynagrodzić czas oczekiwania, a gdy już doczekamy się rozstawienia w ogródku grilla również sprawdzi się świetnie.

Na przygotowanie 6 porcji kurczaka potrzebujemy:


  • kurczaka
  • 4 łyżki gotowego sosu barbecue
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • chilli cayenne
  • pieprz
  • suszona wędzona papryka (można zastąpić zwykłą, słodką)
Z podanych produktów przygotować marynatę (doprawić według uznania, ja dodałam po około łyżeczce każdej przyprawy). Włożyć mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie mięso upiec na grillu lub w piekarniku => 200*C (można użyć termoobiegu) przez około 30 min. w zależności od preferencji wypieczenia. 

Do kurczaka przygotowałam ryż:
  • około 100 g ryżu na osobę
  • por
  • 1 mała cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • bulion
Kawałek pora, cebulkę oraz czosnek posiekać drobno i zeszklić na maśle. Do podsmażonych warzyw przesypać ryż, wymieszać, aż każde ziarenko dokładnie pokryte będzie masłem, a następnie zalać bulionem. Rosołek należy dodawać stopniowo, kontrolując twardość ryżu, do momentu, aż ryż zmięknie.

Podawać z ulubioną sałatą/surówką.

SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz