- 180 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao), im czekolada będzie lepszej jakości, tym lepiej będzie smakował nasz mus,
- 4 białka,
- jedno duże żółtko,
- 80 ml mleka,
- ok. 3 łyżki cukru.
Na początku należy połamać czekoladę, umieścić ją w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej, pamiętając, aby gotująca woda w garnku nie dotykała dna miski, w której roztapiamy czekoladę.
W drugim garnku zagotować mleko i zalać nim rozpuszczoną czekoladę.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać jak na bezę.
Masę czekoladową energicznie połączyć z żółtkiem.
Gdy lekko przestygnie delikatnie połączyć masę z pianą z białek za pomocą szpatułki. Ruchy mają być powolne, lekko zagarniające, aby dostało się jak najwięcej powietrza, a piana nie opadła.
Gotowy mus przelać do naczyń, w których będziemy go podawać , a następnie schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Mus można podawać z owocami lub bez.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz