piątek, 26 kwietnia 2013

MUS CZEKOLADOWY

Kto z nas nie lubi czekolady? Ja uwielbiam, ale tylko w wersji przetworzonej. Nie kręci mnie zwykła tabliczka czekolady w stanie stałym, ale już płynna, rozpuszczona-owszem! W wersji, którą wam dziś zaprezentuje smakuje niebiańsko. Deser jest puszysty, delikatny i lekki. Kolejną zaletą jest to, że jest wykonany na bazie gorzkiej czekolady z dużą ilością kakao, przez co nie jest aż takim grzechem :P Do dzieła! Aby przygotować cztery niewielkie porcje potrzebujemy:


  • 180 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao), im czekolada będzie lepszej jakości, tym lepiej będzie smakował nasz mus,
  • 4 białka,
  • jedno duże żółtko,
  • 80 ml mleka,
  • ok. 3 łyżki cukru.
Na początku należy połamać czekoladę, umieścić ją w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej, pamiętając, aby gotująca woda w garnku nie dotykała dna miski, w której roztapiamy czekoladę. 


W drugim garnku zagotować mleko i zalać nim rozpuszczoną czekoladę.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać jak na bezę
Masę czekoladową energicznie połączyć z żółtkiem.


Gdy lekko przestygnie delikatnie połączyć masę z pianą z białek za pomocą szpatułki. Ruchy mają być powolne, lekko zagarniające, aby dostało się jak najwięcej powietrza, a piana nie opadła.


Gotowy mus przelać do naczyń, w których będziemy go podawać , a następnie schłodzić w lodówce przez około godzinę.


Mus można podawać z owocami lub bez.
  SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz