CIASTO:
- 200g cukru,
- 4/5 szkl. oleju,
- 1 łyżka kakao naturalnego,
- 4 jajka,
- 275 g mąki,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 płaskie łyżki cynamonu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- garść posiekanych orzechów laskowych lub włoskich,
- 400g startej marchewki.
Olej z cukrem i kakaem ubić, dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Następnie przesiać mąkę wraz z pozostałymi, suchymi składnikami i jeszcze chwilę ubijać. Dorzucić orzechy oraz marchewkę i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy ok. 24cm. Piec w 175*C przez około 45 min.(po 30 minutach warto zacząć kontrolować ciasto za pomocą patyczka i piec do momentu, aż patyczek po wbiciu w placek pozostanie suchy). Po tym czasie wyjąć ciasto z pieca i wystudzić.
KREM:
- 60g margaryny,
- ok. 10 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 100g serka kanapkowego naturalnego, śmietankowego
- płatki migdałowe do posypania.
Margarynę ubić z cukrem na puszystą masę, dodać serek i miksować jeszcze przez chwilę. Gotowy krem rozprowadzić na wierzchu ciasta, a następnie posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto ma lekko korzenny posmak, jest delikatne i kakaowe, a słodki krem nadaje idealne wykończenie.
SMACZNEGO
Ciasto... marchewkowe? Brzmi zaskakująco, ale chyba warto zaryzykować :)
OdpowiedzUsuńkażdy kto o nim nie słyszał, a proponowałam kawałek, robił co najmniej dziwną minę, a po spróbowaniu byli zaskoczeni, że jest takie smaczne
Usuń