wtorek, 23 kwietnia 2013

SMAŻONY MAKARON Z SOSEM OSTRYGOWYM I ORZECHAMI NERKOWCA

Uwielbiam to danie. Makaron oblepiony sosem ostrygowym, wyraziste smaki i chrupiące orzechy. Mmmm... Danie jest lekko pikantne, ale ostrość można regulować dodając więcej lub mniej ostrych papryczek. Idealny pomysł na na szybki, oryginalny obiad.
Podany przepis jest dla 2-3 osób. Potrzebne będą:

  • makaron chiński ( 1 opakowanie) lub 5-6 gniazdek makaronu wielojajecznego,
  • ok. 300g schabu (ja wykorzystałam trzy grubsze plastry)
  • kilka pieczarek,
  • pół większej, czerwonej cebuli,
  • pół cukinii,
  • 2-3 suszone papryczki chilli,
  • 6 ząbków czosnku (po prostu uwielbiam czosnek, ale spokojnie można dodać mniej)
  • garść orzechów nerkowca,
  • szczypiorek
  • sos ostrygowy (tym razem użyłam gotowej mieszanki w saszetce BLUE DRAGON, ale można użyć zwykłego sosu ostrygowego).
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, uważając aby pozostał bardzo al dente, gdyż dojdzie jeszcze na patelni.
Schab pokroić w paseczki, pieczarki, cukinię i czosnek w plasterki, cebulę w piórka, a papryczki drobno posiekać. 

Na patelni (w woku) rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić schab. Chwilę przesmażyć i dodać cebulę z czosnkiem. Gdy lekko się zeszklą dorzucić pieczarki, cukinię oraz chilli. Smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy wszystko ładnie się zrumieni wlać sos ostrygowy i zmniejszyć ogień.


Gdy warzywa z mięsem będą dusić się w sosie, na drugiej, suchej patelni uprażyć orzechy, a następnie dodać je na patelnię razem z makaronem i jeszcze chwilę przesmażać. Podawać posypane paseczkami szczypiorku.
 SMACZNEGO




5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie, muszę kiedyś spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest smaczne :) co więcej naprawdę błyskawicznie się przyrządza :)

      Usuń
  2. Kurcze Ania, przed snem takie rzeczy :( jak do sklepu daleko :(
    Wygląda pysznie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Post wrzuciłam w porze obiadowej :P ale może to będzie inspiracja na jutro :)

      Usuń