Podany przepis jest dla 2-3 osób. Potrzebne będą:
- makaron chiński ( 1 opakowanie) lub 5-6 gniazdek makaronu wielojajecznego,
- ok. 300g schabu (ja wykorzystałam trzy grubsze plastry)
- kilka pieczarek,
- pół większej, czerwonej cebuli,
- pół cukinii,
- 2-3 suszone papryczki chilli,
- 6 ząbków czosnku (po prostu uwielbiam czosnek, ale spokojnie można dodać mniej)
- garść orzechów nerkowca,
- szczypiorek
- sos ostrygowy (tym razem użyłam gotowej mieszanki w saszetce BLUE DRAGON, ale można użyć zwykłego sosu ostrygowego).
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, uważając aby pozostał bardzo al dente, gdyż dojdzie jeszcze na patelni.
Schab pokroić w paseczki, pieczarki, cukinię i czosnek w plasterki, cebulę w piórka, a papryczki drobno posiekać.
Na patelni (w woku) rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić schab. Chwilę przesmażyć i dodać cebulę z czosnkiem. Gdy lekko się zeszklą dorzucić pieczarki, cukinię oraz chilli. Smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy wszystko ładnie się zrumieni wlać sos ostrygowy i zmniejszyć ogień.
Gdy warzywa z mięsem będą dusić się w sosie, na drugiej, suchej patelni uprażyć orzechy, a następnie dodać je na patelnię razem z makaronem i jeszcze chwilę przesmażać. Podawać posypane paseczkami szczypiorku.
SMACZNEGO
Wygląda bardzo smacznie, muszę kiedyś spróbować!
OdpowiedzUsuńI jest smaczne :) co więcej naprawdę błyskawicznie się przyrządza :)
UsuńKurcze Ania, przed snem takie rzeczy :( jak do sklepu daleko :(
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)))
Post wrzuciłam w porze obiadowej :P ale może to będzie inspiracja na jutro :)
UsuńO wow, ale kombinacja :D
OdpowiedzUsuń