CIASTO:
- 500 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 7 g suszonych lub ok. 20 g świeżych drożdży,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki oliwy,
- 325 ml letniej wody.
Mąkę z solą przesiać, w środku zrobić zagłębienie. W naczyniu wymieszać drożdże z cukrem, wodą, oliwą i odstawić na chwilę, po czym wlać we wgłębienie i delikatnie łączyć ciasto z płynami za pomocą widelca. Następnie wyrabiać rękami przez około 10 min. Ciasto ma być elastyczne i gładkie. Potem włożyć ciasto do oprószonej mąką miski i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na około 1 godzinę (ciasto ma podwoić objętość). Po tym czasie ciasto wyrabiać jeszcze chwilę, delikatnie podsypując mąką, podzielić na porcje i rozwałkować cienkie placki. Ciasto można również zamrozić i wykorzystać innym razem.
SOS:
- 3 ząbki czosnku,
- pół pęczka bazylii,
- puszka pomidorów lub około 300-400 g przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz.
Czosnek przecisnąć na rozgrzaną oliwę i chwilę podsmażyć. Trzeba uważać, aby się nie przypalił bo sos będzie gorzki. Następnie dodać bazylię i pomidory, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
DODATKI:
- ser żółty,
- ser mozzarella z zalewy,
- suszone oregano.
Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować sosem i posypać serem wedle uznania. Piec w rozgrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku przez około 10 minut. Brzegi mają się zrumienić, a ser roztopić i zmieszać z sosem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz