środa, 24 kwietnia 2013

PYSZNA PIZZA

Uwielbiam włoską kuchnię i mam słabość do pizzy. Moimi ulubionymi pozycjami są: pizza z salami, cebulą i pepperoni oraz z kurczakiem, brokułami i kukurydzą, ale odkąd na dworze zrobiło się cieplej, mam ochotę na klasyczną Margheritę ze świeżą bazylią. Oczywiście każdy z was może dodać swoje ulubione składniki, ja podam dziś przepis jedynie na bazowy placek. Podane proporcje pozwolą uzyskać 2-3 średniej wielkości  spody. Przygotowanie jest dosyć proste, jedyne co może utrudnić sprawę to czas oczekiwania, aż ciasto wyrośnie. Ale warto poczekać, bo pizza jest świetna.

CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 7 g suszonych lub ok. 20 g świeżych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 325 ml letniej wody.
Mąkę z solą przesiać, w środku zrobić zagłębienie. W naczyniu wymieszać drożdże z cukrem, wodą, oliwą i odstawić na chwilę, po czym wlać we wgłębienie i delikatnie łączyć ciasto z płynami za pomocą widelca. Następnie wyrabiać rękami przez około 10 min. Ciasto ma być elastyczne i gładkie. Potem włożyć ciasto do oprószonej mąką miski i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na około 1 godzinę (ciasto ma podwoić objętość). Po tym czasie ciasto wyrabiać jeszcze chwilę, delikatnie podsypując mąką, podzielić na porcje i rozwałkować cienkie placki. Ciasto można również zamrozić i wykorzystać innym razem.

SOS:
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół pęczka bazylii,
  • puszka pomidorów lub około 300-400 g przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz.
Czosnek przecisnąć na rozgrzaną oliwę i chwilę podsmażyć. Trzeba uważać, aby się nie przypalił bo sos będzie gorzki. Następnie dodać bazylię i pomidory, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

DODATKI:
  • ser żółty,
  • ser mozzarella z zalewy,
  • suszone oregano.
Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować sosem i posypać serem wedle uznania. Piec w rozgrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku przez około 10 minut. Brzegi mają się zrumienić, a ser roztopić i zmieszać z sosem.

SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz