Idealny pomysł na efektowne śniadanie, nawet dla kogoś kto nie przepada za wędzoną rybą. Największą przyjemność sprawia żółtko wypływające przez dziurkę bułki.
Do przygotowania jednej kanapki potrzebne będą:
- 1 bajgiel
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- łyżka majonezu
- łyżka chrzanu
- plaster wędzonego łososia
- koperek
- pieprz
- masło
Bułkę należy przeciąć na pół i opiec w piekarniku.
Ząbek czosnku pokroić w plasterki i podsmażyć przez chwilę na suchej patelni. Ma zmięknąć i lekko się przyrumienić.
Plaster wędzonego łososia obsmażyć z obu stron, aż się zetnie i zmieni kolor.
Łyżkę masła roztopić na patelni, wbić jajko i smażyć. Aby zachować lejące żółtko przy idealnie ściętym białku wystarczy nie przewracać jajka na drugą stronę, tylko pod koniec dodać kilka kropel wody i przykryć pokrywką. Białko idealnie dojdzie.
W miseczce wymieszać majonez i chrzan, koperek posiekać.
Podpieczoną, dolną połówkę bajgla posmarować sosem, posypać płatkami czosnku, koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Wyłożyć podsmażony plaster łososia, następnie sadzone jajko, a całość przykryć drugą połówką bułki. Podawać na ciepło. SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz