poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Bajgle z łososiem


Idealny pomysł na efektowne śniadanie, nawet dla kogoś kto nie przepada za wędzoną rybą. Największą przyjemność sprawia żółtko wypływające przez dziurkę bułki. 

Do przygotowania jednej kanapki potrzebne będą:

  • 1 bajgiel
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka majonezu
  • łyżka chrzanu
  • plaster wędzonego łososia
  • koperek
  • pieprz
  • masło
Bułkę należy przeciąć na pół i opiec w piekarniku. 
Ząbek czosnku pokroić w plasterki  i podsmażyć przez chwilę na suchej patelni. Ma zmięknąć i lekko się przyrumienić. 
Plaster wędzonego łososia obsmażyć z obu stron, aż  się zetnie i zmieni kolor.
Łyżkę masła roztopić na patelni, wbić jajko i smażyć. Aby zachować lejące żółtko przy idealnie ściętym białku wystarczy nie przewracać jajka na drugą stronę, tylko pod koniec dodać kilka kropel wody i przykryć pokrywką. Białko idealnie dojdzie.
W miseczce wymieszać majonez i chrzan, koperek posiekać.
Podpieczoną, dolną połówkę bajgla posmarować sosem, posypać płatkami czosnku, koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Wyłożyć podsmażony plaster łososia, następnie sadzone jajko, a całość przykryć drugą połówką bułki. Podawać na ciepło. SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz