środa, 17 kwietnia 2013

CIASTO MARCHEWKOWE

Ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych wypieków. Jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zachwyca nawet osoby nieprzepadające za słodkościami. Wielu ludzi krzywi się na myśl, że placek jest z marchewką, ale jak tylko poczują aromat ciasta i spróbują kęs, od razu zakochują się w tym deserze. Do przygotowania potrzebne będą:
 
CIASTO:
  • 200g cukru,
  • 4/5 szkl. oleju,
  • 1 łyżka kakao naturalnego,
  • 4 jajka,
  • 275 g mąki,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 płaskie łyżki cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • garść posiekanych orzechów laskowych lub włoskich,
  • 400g startej marchewki.
Olej z cukrem i kakaem ubić, dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Następnie przesiać mąkę wraz z pozostałymi, suchymi składnikami i jeszcze chwilę ubijać. Dorzucić orzechy oraz marchewkę i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy ok. 24cm. Piec w 175*C przez około 45 min.(po 30 minutach warto zacząć kontrolować ciasto za pomocą patyczka i piec do momentu, aż patyczek po wbiciu w placek pozostanie suchy). Po tym czasie wyjąć ciasto z pieca i wystudzić.

KREM:
  • 60g margaryny,
  • ok. 10 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 100g serka kanapkowego naturalnego, śmietankowego
  • płatki migdałowe do posypania.
Margarynę ubić z cukrem na puszystą masę, dodać serek i miksować jeszcze przez chwilę. Gotowy krem rozprowadzić na wierzchu ciasta, a następnie posypać płatkami migdałowymi. 
Ciasto ma lekko korzenny posmak, jest delikatne i kakaowe, a słodki krem nadaje idealne wykończenie.
SMACZNEGO 



2 komentarze:

  1. Ciasto... marchewkowe? Brzmi zaskakująco, ale chyba warto zaryzykować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy kto o nim nie słyszał, a proponowałam kawałek, robił co najmniej dziwną minę, a po spróbowaniu byli zaskoczeni, że jest takie smaczne

      Usuń