wtorek, 21 maja 2013

CZAS NA MEKSYKAŃSKIE TACOS

Hej,
dziś znowu kulinarnie. Tym razem na nutę meksykańską. Wbrew pozorom przygotowanie nie zajmuje, aż tyle czasu. Za to doznania smakowe są nieziemskie! Danie idealne na obiad, kolację lub przyjęcie. Przepis jak zwykle dla dwóch-trzech osób.

Zacznijmy od MIĘSA:

  • 40 dkg mięsa mielonego, najlepiej wołowo-wieprzowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • cebula
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 łyżki kuminu
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 2 łyżki pasty z cebuli, pomidorów, soku z limonki, czekolady, chilli, cynamonu (ja użyłam gotowej, jednak każdy z wymienionych półproduktów można dodać osobno)
  • sól, pieprz
  • szklanka przecieru pomidorowego.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z kuminem i wędzoną papryką. Dodać mięso i pozostałe przyprawy (sól, pieprz i pastę, a jeśli jej nie macie to chilli i cynamon) i smażyć aż mięso dojdzie. Następnie dorzucić kukurydzę, fasolę (jeśli nie macie pasty to także sok z limonki i 2-3 kostki gorzkiej czekolady) oraz przecier pomidorowy. Całość dusić 10-15 minut.

SALSA POMIDOROWA:
  • 1 duży pomidor
  • pół cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • sok z połowy limonki
  • pół pęczka kolendry
  • sól, pieprz
Wszystkie warzywa bardzo drobno posiekać. Wymieszać z sokiem z cytryny, kolendrą, solą i pieprzem. Odstawić.

GUACAMOLE:
  • 1 awokado
  • sok z połowy limonki
  • pół cebuli
  • sól,  pieprz
  • pół pęczka kolendry
Awokado obrać, usunąć pestkę i rozdusić widelcem. Doprawić ziołami, solą, pieprzem i sokiem z limonki.

PLACKI TACOS:
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • sól
Mąki wymieszać z solą, uformować kopczyk, w środku zrobić dołek i stopniowo wlewać wodę. Ciasto wyrabiać przez chwilę, aby było elastyczne. Podzielić na trzy części, uformować wałek i kroić na większe kopytka, które potem należy rozpłaszczać i wałkować na cienkie placki. Tacos smażyć przez chwilę z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni. 

Placki napełniać farszem mięsnym, salsą i guacamole, ja jeszcze posypuję startym serem. SMACZNEGO



Lubicie kuchnię meksykańską?

2 komentarze:

  1. Witam :)
    Nominowałam Cię do zabawy pytania i odpowiedzi
    mającej na celu rozpowszechnienie prowadzonego bloga :)

    Zatem zapraszam do zabawy :)
    http://ourgingerworld.blogspot.com/2013/05/zabawa-i-nasze-pytania.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki wielkie, jak już napisałam w mailu do końca tygodnia odpowiem :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń