piątek, 17 maja 2013

KURCZAK 5 SMAKÓW

Hej,
dziś przedstawię wam pomysł na szybki obiad w orientalnym klimacie. Smaki są wyraziste i bogate :) Idealnym sposób na przyrządzenie "chińczyka".

Przepis dla dwóch osób:

  • 1-2 piersi z kurczaka
  • 1 mała marchewka
  • pół papryki żółtej
  • pół papryki czerwonej (można użyć jednej całej zamiast dwóch połówek)
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść grzybków mun, ja użyłam kilku boczniaków
  • kawałek cukinii
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka octu ryżowego lub z białego wina
  • łyżeczka ostrego sosu chilli
  • 2 łyżki przyprawy 5 smaków
  • ryż
Z sosu sojowego, mąki, octu, chilli i przyprawy 5 smaków zrobić marynatę i wrzucić do niej pokrojone w kostkę lub paseczki mięso. Marynować około 30 minut. Na patelni/woku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w paseczki marchewkę i chwilę podsmażać, następnie dorzucić paski papryki i cukinii. Po kilku minutach dodać piórka cebuli i plasterki czosnku, a na koniec pokrojone grzybki. Wszystko jeszcze chwilę razem podsmażać, warzywa mają lekko zmięknąć. Następnie dodać mięso wraz z zalewą i dusić do miękkości. Podawać z ryżem. 
SMACZNEGO



Jeśli macie jakieś wątpliwości, pytania to piszcie w komentarzach, chętnie odpowiem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz