dziś przedstawię wam pomysł na szybki obiad w orientalnym klimacie. Smaki są wyraziste i bogate :) Idealnym sposób na przyrządzenie "chińczyka".
Przepis dla dwóch osób:
- 1-2 piersi z kurczaka
- 1 mała marchewka
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej (można użyć jednej całej zamiast dwóch połówek)
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- garść grzybków mun, ja użyłam kilku boczniaków
- kawałek cukinii
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka octu ryżowego lub z białego wina
- łyżeczka ostrego sosu chilli
- 2 łyżki przyprawy 5 smaków
- ryż
Z sosu sojowego, mąki, octu, chilli i przyprawy 5 smaków zrobić marynatę i wrzucić do niej pokrojone w kostkę lub paseczki mięso. Marynować około 30 minut. Na patelni/woku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w paseczki marchewkę i chwilę podsmażać, następnie dorzucić paski papryki i cukinii. Po kilku minutach dodać piórka cebuli i plasterki czosnku, a na koniec pokrojone grzybki. Wszystko jeszcze chwilę razem podsmażać, warzywa mają lekko zmięknąć. Następnie dodać mięso wraz z zalewą i dusić do miękkości. Podawać z ryżem.
SMACZNEGO
Jeśli macie jakieś wątpliwości, pytania to piszcie w komentarzach, chętnie odpowiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz