po kilku kosmetykowych wpisach pora na coś pysznego :) Puree z fasoli będzie miłą odmianą dla klasycznych ziemniaków, a filet zapiekany z serem i pomidorami zastąpi schabowego. Przepis jak zwykle dla dwóch osób:
- 2 filety z kurczaka
- 1 duży pomidor
- 1 kula mozzarelli
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- sól, pieprz
- suszone oregano
- suszony majeranek
- granulowany czosnek
Pomidor umyć i pokroić w grubsze plastry, ułożyć na filetach.
Mozzarellę wyjąć z zalewy i pokroić w plastry, nałożyć na pomidory.
Całość zapiekać przez około 20 min w 200*C.
W międzyczasie cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodać fasolę z częścią zalewy (fasola ma się chwilę pogotować). Gdy 2/3 płynu wyparuje, a fasolka popęka doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Potem zmiksować blenderem lub rozdrobnić za pomocą wyciskacza do puree.
Na talerzu ułożyć puree, na wierzch położyć zapieczoną pierś. Całość można polać sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.
SMACZNEGO
Jadłyście już takie puree?
Pamiętajcie, że promocja w Rossmannie trwa do jutra! Wybieracie się jeszcze?
Ania
wygląda doskonale :) obserwuję :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) ja również obserwuję ;)
Usuńja też obserwuję ale to już wiesz.
OdpowiedzUsuńPuree z fasoli robię namiętnie, ale piekę najczęściej potem z niego ciasta i muffinki. Muszę kiedyś spróbować zastąpić w ten sposób ziemniaki.
OdpowiedzUsuńciasto? muffinki? poproszę o przykładowy przepis :) strasznie się zaciekawiłam
Usuń